MsGoodNite ialah

Foto saya
Terengganu/Selangor, Malaysia
Selfish and Arrogant

Rabu, Jun 23, 2010

Masa aku kena,mmg seram - bhg 1

Teringat pada satu kisah benar. Benar2 pernah berlaku pada aku, menjadi satu kisah yg tidak pernah dpt dilupakan kerana tidak pernah mengalami ketakutan yg maha takut seperti itu. Kejadian ketika usiaku 14 tahun. Ceritanya begini....



**********
*Nama sebenar watak terpaksa ditukar atas tujuan keselamatan.


Tinggal di taman perumahan mmg menyeronokan. Mana tak seronok, jiran kiri, kanan, depan, belakang. Jiran yg paling rapat dgn family aku - Makcik Siti Tanjung Perak & Pakcik Sudin sekeluarga. Hubungan kami mcm satu family besar. Mcm saudara sendiri. Bila mereka sekeluarga pindah ke taman perumahan lain ( jarak 2 kilometer dr perumahan aku ), kami tetap selalu mengunjungi antara kami. Hinggalah pada satu mlm minggu Makcik STP sekeluarga mengundang family aku utk makan malam di rumahnya.

Masa tu family aku tak ler sesenang skrg. Takde sebijik kereta pun sbg transport. Kereta sorong pun takde. Kereta mainan lagi la...sbb adik2 aku minat main dinasour ajer. Siap boleh wat bunyik lagi..plus gaya mcm T-Rex dgn tangan kecik kat depan. Aku agak, kalau Steven Spielberg jumpa adik aku, mesti watak anak T-Rex dlm tangan.

Okeh, back to the story. Nak pergi rumah Makcik STP tu, mak sama abah dan 2 org adik aku yg kecik naik motorsikal jenama suzuki yg mmg dh sizen giler la. tapi sib baik masib boleh berbakti. Aku dan 3 adik lelaki aku yg lain naik 3 buah basikal. Kalau org ada 4, basikal ada 3 maknanya salah satu basikal kena bawak 2 org la, jgn jadi bengap pulak! Okeh lagi..aku aturkan, Sofie Jikan naik dgn Ruud Gullit. Aku dan Din Berambui sebuah basikal sorang.

Lepas adegan makan2 dan aktiviti2 kekeluargaan, kami sefamily beransur nak balik. Seingat aku, masa tuh jam dah 11.30 mlm lebih kurang. Abah biasa la, pecut motorsikal Suzuki yg tak berapa laju tu melalui jalan raya dgn Sofie Jikan dan Ruud Gullit ditunda oleh abah. Aku dan Din Berambui berbasikal berdua konon nak ikut shortcut lalu ikut jalan kampung tp yg seram sket konon2nya kena lalu dekat kubur. Tapi kitaorg tak takut sbb dah biasa lalu situ walaupun selalu org citer kisah "serem" bulu roma. Ada aku kesah! Opss..tp masa tu ayat tu belom establish lagi aku rasa....
bersambung...

24 ulasan:

Zampeada berkata...

ala2 momok ni tau...

i like makcik STP... mesti makcik ni cun kan?

EryQa berkata...

Hehehee... erm... momoknya mana? X0P

EryQa berkata...

Mo dgr cita momok.. mai aku cita...*sorry tumpang lalu...

Time tu anak buah aku dr Labuan dtg KK for cuti. Tiba2 dpt panggilan kawannya 2 org kawan pompuannya masuk hospital..xciden moto. Lepas SPM, balik rumah malam2 lepas g lepaskan tension cam tu...

Dua2 tebuang dr moto, unconcious, satu t'hentak kepala golek masuk parit, satu kat jalanraya...

Skali polis investigate bila sedar...al-kisah, dua kawan baik naik moto, nampak phontihanak klasik ~ ye la rambut pjg baju putih...rupa... tak tau la..tp mmg muka phontihanak la... berdiri kat tepi jalan raya... yg bawa moto ni apa lagi pecut moto rempit trus lalu phontihanak tadi, skali poseng kat blakang nak tgk ada lagi ka sign2 phontihanak tadi...takde... baru nak poseng ke depan tgk jalan...JENG! Betul2 kat depan muka dorg... next thing *pitam...

The End...

Zampeada berkata...

u shud make it ur entry lah! why end up in commentary.

Zampeada berkata...

tetap ada siri2 bah kan ery... minggu depan lah ni kan episod ke duanya?

EryQa berkata...

hehehe...bah kan crita momok d cini...ikut topik...nanti kluar topik... sowee zura...sowee sikgu alizam...

-azura- berkata...

Zam & Ery : itu la pasal.. kan part 1 tu.. bwk2 bersabor la.. aku tgk bertungkus lumus duk kat mesin masa nk rewind balik kejadin nih.

Ery..isi ada, cuba buat olahan lebih sket tp kat ur entry ye..kacau daun terup la..hehehe. panjang lebar plak I nak check komen nih.hehe

EryQa berkata...

hehehe... sorry...sorry... budak baru belajar... belom paham... masih tak paham2... X0)

-azura- berkata...

Ery : hehehe.. saje je, no hal la!

Zampeada berkata...

dah aku tak sabar nak tau pasal makcik STP tu... rasa cam kelako lah aku rasa watak tu... mesti meriah kan?

-azura- berkata...

elo... aku pelakon utama, makcik STP tu watak sampingan je...

Zampeada berkata...

ooopssss... salah ek? aku pk dia watak utama...

erm..not important for u to know ;) berkata...

hahah yela..aku pon memuler igt makcik STP tu watak utame..sbb cam bes giler glamer name die :P
rupe2nyer ko zura...haha

-azura- berkata...

Zam n Haiza : ayaks!.... pengalaman aku, bukan pengalaman makcik STP. watak dia pun mmg utk time makan2 tu je.. tukang masak la katakan...

Zampeada berkata...

ha tengok tu... len kali klu bukan watak utama ko buh makcik jelah... skrg ha dah dua org peminat makcik STP ko tu. siapa jugak yg susah... periuk nasik kau jugak yg kena curi dek makcik STP.

-azura- berkata...

masalahnya... kalau aku tak letak nama dia, dia tak bagi aku guna langsung watak dia yg tak sampai 2 minit tu... kena saman nanti. Terpaksla letak jugak!

Zampeada berkata...

kalah steven spielberg tau!

-azura- berkata...

itu baru nk post entry, kalo wat drama pekdek yg mcm kat TV tu..lagi teruk agaknya.

Zampeada berkata...

aku menunggu sambil duduk di tepi pintu rumah... tgk ujan nitik2... bila lah nak ada entri baru ni... ha-ha.

-azura- berkata...

nanti la... ko ni bila dh start laju, tak menyempat2... ko ingat aku genius ke..huhuhu

Zampeada berkata...

eleh merendah diri...

EryQa berkata...

mana ni part 2? aiyaa... siap popcorn ngan sarsi float dah ni zura...

fndrocka berkata...

belum sempat nak masuk part seram kau dah bersambung..apakebenda..ni yang nak emo tak pasal2..

Terbaru : Si Kacak Mengintai Dari Tirai Kamar

-azura- berkata...

Ery : panggung tutup la...

Fndrocka : aku tersilap tekan publish la..