MsGoodNite ialah

Foto saya
Terengganu/Selangor, Malaysia
Selfish and Arrogant

Ahad, Ogos 28, 2011

Ini Cerita Tanglung, Bukan Linglung!

Bila time nak raya ni, dah start riuh bebudak main, mercun, bunga api. Kalo nak play safe sket, main tanglung. Selalu spesis yg main tanglung ni bebudak pompuan la. Mak bapak lebih prefer ank pompuan diorg main tanglung mungkin sbb tanglung tu nampak sweet mcm ank diorg. Padahal nk diikutkan dr segi safety takde la 100% safe. Ada risiko juga. Yelah, tanglung pun guna api maa....api lilin.

Gua teringat zaman kanak2 gua. Tak penah miss main bunga api, mercun dan tanglung. Time membakor duit dgn main mercun dan bunga api ialah bila masa tu mak atau abah gua belikan utk gua dan adik2. Kira mewah la. Tiap2 malam membakor. Malam paling mewah biasanya malam tujuh likur dan malam raya. Mmg time tu kaw-kaw abah gua sponsor bunga api sama mercun. Hoh! Pembaziran sungguh!

Time main tanglung plak apabila gua tidak disponsor oleh mana2 pihak. Dlm erti kata lain. Stok dh abis dan mak gua xkan beli utk gua dan adik2 jika abah gua x bagi bajet. Namun semangat nk main tu x penah pudar. Gua pi join bebudak main tanglung plak. Main tanglung ni jimat sket. Masa tu sekotak lilin kecik rege dia 50 sen je. Tanglung kecik 30 sen dan besar 50 sen. Gua beli yg kecik je. Hah! Dgn duit 80 sen gua boleh main berjamijam.

Main tanglung ni pun ada risiko gak. Selain dr sbb keselamatan krn mudah terbakor. Keadaan tanglung jg mudah rosak. Tanglung dulu-dulu dibuat drp kertas. Cara nk simpan plak kena lipat ikut garisan asal. Tapi kalo lu org jenis ganas, main keronyok je tanglung tu, rosak la dia. Bkn mcm tanglung skrg, gua tgk ada jenis yg ada rangka ( mcm bentuk ayam, dan sbg ). Tanglung dulu2 cantik sbb warna dan corak saja. Paling hebat pun bentuk dia mcm bunga @ diamond shape. Yang lain ada bulat @ oval.

Kalo xde tanglung, kitaorg guna alternatif lain utk buat tanglung sendiri. Masa kecik2 gua duk kat kampung, so nak dptkan bahan asas utk buat tanglung sendiri mmg mudah. Satunya, gua guna tempurung kelapa. Tempurung kelapa yg dh kosong isinya, gua bersihkan ala kadar. Kemudian gua nyalakan lilin dan letak kat bahagian tepi dlm mulut tempurung tu. Nah! Kan dah terhasil tanglung @ "lampu suluh". Cuma guna tempurung ni, lilin cepat padam kalo angin tiup. Maklum la duk kt tepi je. Nak letak dlm sket x muat plak. Harapan gua, lu org boleh bygkan ye!

Keduanya, gua guna tin milo, ovaltine @ susu tepung utk dijadikan tanglung. Kerja buat tanglung guna tin ni agak rumit sket sbb gua perlu ada paku, dawai dan tukul. Tapak tin akan ditebuk lubang sebesar batang paku tu byk2. Utk buat tangkai @ pemegang spya tangan x panas bila pegang tanglung tin ni, gua tebuk plak lubang di sisi tin, atas dan bawah. Jadi gua bleh ikat dawai kt situ mcm tali pemegang beg. Bila nak guna nnt, kedudukan tanglung tin adalah melintang. Tapi bila guna tanglung ni, lilin kena letak banyak. Tak padan satu lilin je kalo tin besar. So, nnt akan terhasil pancaran cahaya dr depan dan belakang tin. Depan, lampu suluh besar. Belakang, lampu disko sbb cahaya keluar dr lubangilubang yg ditebuk tadi. So, tanglung dh siap. Skrg, boleh round satu kampung.

Budak2 skrg tau ke nak buat cmtu? Tak tahu, kan?! Seronok betul bila igt zaman tu. Kalau lah gua boleh balik ke zaman tu...

3 ulasan:

aKuPm berkata...

itu citer kalo bole beb, cam gitu kalo boleh aku pon dah lame balik zaman tu tauuuu hehehehe neway slamat ari raye cayanggg

Sir Marcello berkata...

seriously, tak pernah lagi aku nampak mana-mana budak pompuan main tanglung...mungkin masa muda rumaja banyak menghabiskan malam raye or ramadhan dengan mercun bersama-sama budak lelaki yang jahat tapi berbudi bahasa hendaknya...

kalau ada foto...mesti lagi best..miyahaha~


Salam Aidilfitri~

-MsGoodNite- berkata...

haiza - kan...?

sir marcello - dulu2 byk. skrg je dh pupus hehehehe