MsGoodNite ialah

Foto saya
Terengganu/Selangor, Malaysia
Selfish and Arrogant

Sabtu, April 24, 2010

Cubalah!

Aku nak kongsi beberapa filem yang bagus untuk ditonton. Bagus sebab aku suka! hahaha.. Alasan mmg tak kukuh tapi suka hati aku la...kan?! Anyway, cerita2 ni memberi kesan kepada aku dan menyebabkan aku sanggup menontonnya berkali-kali sampai org lain bosan tapi aku tak! Ada jalan ceritanya ganas, keras, berdarah tapi at the end sungguh menyayat hati. Ada pulak jalan ceritanya slow motion, ala-ala sentimental gitu tapi at the end full of happy ending. Nice, kan?!

Okay, let's start with V FOR VANDETTA




Hugo Weaving as V


Natalie Portman as Evey


Filem ini mmg agak keras mengisahkan tanggungjawab seorang rakyat yg beridentiti misteri cuba memerangi kezaliman kerajaan disebalik peemerintahan. Suka dengan statement terakhir Mr. V masa interrupt stesen TV "But if you see what I see, if you feel as I feel, and if you would seek as I seek, then I ask you to stand beside me one year from tonight, outside the gates of Parliament, and together we shall give them a fifth of November that shall never, ever be forgot."

Other one - "Remember, remember the 5th of November. The gunpowder, treason, and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot".

So, kalau berkesempatan tgk la yea...


Okay, skrg kita ke filem ke-dua : BLOOD DIAMOND




Filem ni pulak mengisahkan tentang seorang penyeludup berlian haram. Kisah Blood Diamond di kehidupan realiti pun mmg dah glamer sgt dan tak pernah berkesudahan. Masalahnya ialah bila rakyat tempatan Seirra Leone dihantui dgn keganasan RUF (Revolutionary United Force) yg memberontak. Korang tgk sendiri la kesudahannya tapi part last bagi aku sedih la bila Dannay Archer mati...


Best qoute "I'm right where I'm supposed to be..." sambil tgk darah kat badan dia akibat kena tembak.

Leo DiCaprio as Danny Archer



Filem ke-tiga PENELOPE.




Filem ni best! Ia mcm ada magik2 la sket sbb akibat sumpahan dan seterusnya break the curse. Penelope dilahirkan dgn sedikit kecacatan pada hidung - hidung oink! oink!. Kononnya satu cara saja boleh lepaskan dia dari sumpahan ialah berkahwin dgn seorang yg dpt terima keadaannya dirinya. Sebelum ni, dia tak penah kenal dunia luar tapi selepas kenal dgn "Max" @ Johnny yg diupah, dia lebih bersedia utk berdikari dan keluar rumah tanpa pengetahuan parents dia. Sin baik anak org kaya, buleh hidup pakai kad hutang. Kalau aku? erm... duduk aje la kat rumah.


So, how's she break the curse? Diri dia sendiri daa... she never realize that!
Best qoute : "I like myself the way I am!" and she turn normal. The curse have been broken..hehe

Max @ Johnny with Penelope. Johnny can't see her behind the mirror

James McAvoy as Johnny "Max" Martin

Christina Ricci as Penelope

Well... selamat menonton kalau ada rasa nak tau kisah selanjutnya n kesudahannya!



*Aku - Tgk movie lagi. Yg lama2 pun best juga!

4 ulasan:

Zampeada berkata...

semekom... kami datang ni nak pinjam dvd kau...

-azura- berkata...

haa buleh2.. kena mendaftar sbg ahli dulu. Yuran tahunan rm50. yuran bulanan rm5 ajer...

Zampeada berkata...

tak jadikla. baik beli.

-azura- berkata...

Bagus! lebih baik macam tu sbb aku pun kedekut!