MsGoodNite ialah

Foto saya
Terengganu/Selangor, Malaysia
Selfish and Arrogant

Selasa, Mei 11, 2010

Hari Ibu



Rasanya belum terlambat utk aku tulis something about Mother's Day! Ala..tak kesah la kan?! Lagi pun aku dah celebrate dgn mak dan dah wish kat dia and gave her a present.


Every year, dh diwartakan 9 Mei ialah Hari Ibu. Macam hari2 lain jugak la; Hari Pekerja - 1 Mei, Hari Guru - 16 Mei. Meriah atau tidak sambutan Hari Ibu ni, terpulang la kepada individu. Ada yang sambut dgn suasana ceria, meriah siap pergi makan2, shopping2. Tapi terus terang la.. kalau aku setakat ni tak pernah sambut Hari Ibu meriah macam org lain. Lazimnya aku hanya akan belikan something utk mak sbg present. Something yg dia boleh guna. Makan2 ni dh biasa. Kalau tak bawa mak makan kat luar, aku belanja KFC for the whole family.


Actually, aku bukanlah anak yg baik. Aku tak pandai nak tunjukkan sifat sensitif dan manja aku pada mak. Aku lebih suka berdikari dan aku tak merasakan aku perlu manja2 dgn mak sedangkan sebenarnya mungkin mak tak kesah. Aku jarang tanya kalau mak ada masalah. Tapi I'm really open bila mak nak share apa2 pun dgn aku. Bukan aku tak ambil berat tentang mak.. I'm always be there for her. Bila mak selisih faham dgn abah pasal nak balik Dengkil (masa arwah atuk masa hidup), mak nangis. Aku pun nangis sbb aku rindu atuk dan aku faham apa perasaan mak bila dia nak balik jumpa ayahnya tp abah suka tukar2 plan. Kesian mak. Tapi aku cemburu bila tgk org lain yg so close with their mother. Aku close jugak, selalu share cerita, gossip dgn mak, keluar shopping dgn mak tp aku rasa tak cukup utk aku close. Kenapa ekk?


Honestly, aku tak dpt bayangkan kalau mak takde. I will lost. Semua org pun macam tu kan?!Apa yg boleh kita buat kalau mak kita takde? Masa kecik2 everything mak sediakan utk kita. Then bila dh besar, kenapa kita tak boleh do everything for her? Alasannya banyak... sibuk dan banyak keje selalunya will be the 1st. Klise...


Aku rasa mak paling baik ialah mak aku. Yup... bila bandingkan dgn mak2 org lain ( yg tinggal di kejiranan aku ) she is the best! Mak jarang marah, mak mudah kesian pada anak2, mak selalu maafkan kesalahan anak2 dia...never nagging. I'm so lucky to have her as my mother. Mak sanggup berkorban utk Kiki masa dia berdepan masalah besar 6 tahun dulu. Mak juga sanggup bayarkan ansuran motor Rudi selama 3 bulan masa dia menganggur. Mak hulurkan duit belanja hari-hari Din pergi kerja sebelum dia dpt gaji. Mak masih boleh beri aku pinjam duit bila aku terdesak. Mak juga selalu ikutkan kehendak Ain dan Boboy. Don't you think she is the best mommy? Atau seperti yg abah kata mak terlalu manjakan anak? Apa pun, mak telah lakukan yg terbaik utk aku dan adik-adik. Aku sayang mak!



*Aku - Happy Mother's Day to all mothers in the whole world!

5 ulasan:

erm..not important for u to know ;) berkata...

citer ko ni pon wat aku terharu zura..
hepi sgt tgk ko hepi k.

seorg ibu leh jage anak2 die seramai mane pon..tp anak2 yg ramai tu belum tentu leh jage ibu die yg seorg tu

fndrocka berkata...

awat tak bubuh gambar mak sekeping dua..Dafi kata kalau nak tahu wajah perempuan bila dah tua..tengok gambar emaknya..ok dah mengarut

Zampeada berkata...

"Actually, aku bukanlah anak yg baik. Aku tak pandai nak tunjukkan sifat sensitif dan manja aku pada mak. Aku lebih suka berdikari dan aku tak merasakan aku perlu manja2 dgn mak sedangkan sebenarnya mungkin mak tak kesah." -- gedik aih bunyinyer...

Zampeada berkata...

bertuah dpt mak mcm kau kan... hurrmmmm....

-azura- berkata...

Haiza : betul.. skrg ni pon makin kerap kuar citer tanggang moden.

fndrocka : mak aku pemalu la...

Zam : bukan ke ko suka gedik2 nih?! hahaha
mmg my mom best!