MsGoodNite ialah

Foto saya
Terengganu/Selangor, Malaysia
Selfish and Arrogant

Isnin, Disember 13, 2010

Cerpen Contest - Hadiah MYR100

Pada satu petang yang hening pasal dah dekat2 maghrib tak silap aku, En. Linglung meng"tweet"kan satu iklan di Twitter. Iklannya "berbunyi" begini --> Contest Cerpen "99 Hari Kisah Klasik Kita" akan berlangsung selama 3 bulan. Terma dan syarat sila rujuk http://kisahklasikita.blogspot.com. Oleh kerana ia di"tweet"kan oleh seorang blogger yg agak kental dan femes dan juga sbg salah seorang juri kontes tersebut, aku terpanggil juga untuk membuat spotcheck terhadap kontes tersebut. Tapi sebelum itu telah berlaku "tweet menuweet" di antara aku dan En. Linglung. Berikut adalah laporan yang diterima.

****

akulinglung says : Contest Cerpen "99 Hari Kisah Klasik Kita" akan berlangsung selama 3 bulan. Terma dan syarat sila rujuk http://kisahklasikita.blogspot.com

azuraNur says : @akulinglung thanks 4 de info.

akulinglung says : @azuraNur join tau, tunjukkan lu punya bakat tenggelam :)

azuraNur says : @akulinglung kah kah kah! Gua ushar2 dulu. Seram gak nk join2 kontes ni..keh keh keh!

akulinglung says : @azuraNur jgn lupa submit nama sblm 31 Dec. xpe, gua juri, untuk lu, gua bagi 5 markah extra! amacam?

azuraNur says : @akulinglung 5 xtra marks, best tu.. Gua cuba la, nnt gua register. Tq

akulinglung says : @azuraNur ok, cool! you've got balls! hehek :p


*****

Ada la sikit2 perasaan gedik nak join kontes ni bila di offer 5 marks (mata "duitan" tak? pantang dpt ofer!) Mmg bias la kan..keh keh keh! Tapi kalo betul En. Linglung murah hati nk bagi cik bedah 5 marks extra apa la sgt. Maklumlah, gua amatur je. Belum penah lagi buat kerja2 menulis cerpen nih. Tetiba nak masuk kontes plak. Jadi, 5 marks tu kira markah kesian la, kan? kan? Tak jadi kucing kurap kudis kurap pun pada kontesten lain yg hebat2.

Tapi bila dah buat spotcheck, daripada seram aku dah rasa "sejuk" dan takut plak. Peh! Susah wei! Kalo setakat aku yg tak penah langsung tulis cerpen ( karangan pelajar sekolah tau la..) mampus aku igt cerpen aku kena rejekshop je nanti..Kalo panel juri bertimbang rasa pun, diorg siarkan tapi melakukan aksi gelak beramai-ramai. Keh keh keh!

Siyes, susah giler. Papehal pun, masih ada masa utk aku cari point utama, sebelum cirit  cerita dikembangkan. Kalau dah dpt point apa yg aku nk tulis, baru aku register. Ermm..susah..susah...geleng kepala, kerut dahi.


p/s :
1. Disebabkan Linglung diangkat sbg salah seorang juri, aku panggei encik kat depan. ( Kalau gua tak dpt top 10 pun, boleh lu hadiahkan gua "Sperma Cinta"? huhuhu )
2. Cik V pun suruh cuba nih...tenkiu cik V :)
3. Korang2 yg baca entry ni, buleh la jengah2 ke Kisah Klasik Kita, join skali daa...
4. Sekian, terima kasih.

16 ulasan:

Linglung berkata...

aiseh! jgn bgtau org pasal 5 markah tu...hahahaha

tarik nafas-hembus...tarik-hembus..redah je la. sekurang2nya lu ada nukilan berupa cerpen karya sendiri nanti...boleh jadi sumber anak2 berinspirasi! ye dak?

Linglung berkata...

xpe beb, lu pikir dulu, pelan2 kayuh..tempoh nak submit, 4 bulan, lama tu..apapun, jgn paksa diri, jgn tinggal sembahyang, sekali-sekala buat semayang hajat, puasa sunat dan bersedekah, insyaAllah jiwa akan tenang.

-MsGoodNite- berkata...

Hua hua hua... gua tertunjuk eksen secara tak sengaja..keh keh keh!

Erm.. terima kasih atas nasihat dan dorongan lu tuh. Gua pun ada terpikir juga akan dtg nk masukkan cerpen gua kat majalah2 (gedik! perasan!) kah kah kah!

aKuPm berkata...

huhu papepon aku sokong ko beb!

-MsGoodNite- berkata...

haiza - kalo aku join kontes, ko jgn lupa vote utk aku. ajak kwn2 dan sedara mara vote skali ye?! keh keh keh!

poyotito's berkata...

lu ingat kalu gua hantor kering gitu je amacam?
Senak juga nak edit tuh.
Cerita dah la belum siap.

-MsGoodNite- berkata...

poyo - ala, tempoh dia lama lagi la... tulisan ko bagus, wlupun ada yg mcm siot jer... lgpun, masterpiece kan dah ada cuma edit je sket2. join eh!

berkata...

Haip!
Vee spotcheck nie. Hihihi...
Ahem ahem... 5 extra mark yea...

Hihihi... dear... cuba aje... jangan takut sangat... nanti cerpen yang you nak tulis tu jadi cerita seram pulak... Lol! Sebab sepanjang menulis tue asyik takut aje.. Sama-sama kita perbaiki penulisan kita dan berkongsi 'bakat tenggelam'... lol...

Kalau free baca ye? Linglung hero cerita pendek nie... :)

http://julianaviolet.blogspot.com/2010/12/99-hari-kisah-klasik-kita.html

-MsGoodNite- berkata...

Alamak! kantoi dah ngan pengajur.. ahaks!

Kalo cerpen seram tak boley ke?

okies, jap lagi sampai ke sana!

♥ Juliana Violet ♥ berkata...

-MsGoodNite-
Kalau nak buat cerita hantu, cuba letak lagu nie. Lol!

http://www.youtube.com/watch?v=NtKk4Fh13wc

Yang, kalau taknak letak lagu, sajak or syair pun boleh... :)

-MsGoodNite- berkata...

Cik V, Tq.

Qaery berkata...

wah... cerpen... good luck!

nanti wa kasi masuk entry "black widow"... hahahaha.... :0P part 3 belum kluar lagik... hahaha... j/k

Zampeada berkata...

wah ikut pertandingan... hebat!

-MsGoodNite- berkata...

Ery - saje je suka2 n cuba2.. jom join skali... sila visit http://kisahklasikita.blogspot utk terma dan syarat ;)


Zam - cuba2 ajer.. ko pun join la skali. Tulisan ko pun bagus, mesti ko ada byk idea. ;)

- GC - berkata...

ciss,kenapa linglung tak promote aku suruh masuk kontes ni.

-MsGoodNite- berkata...

-GC- Kah kah kah! hang tak yah la kecik hati. jom, join. visit je blog kontes tuh.

Andai kata hang marah sgt, hang pi marah linglung..keh keh keh!