MsGoodNite ialah

Foto saya
Terengganu/Selangor, Malaysia
Selfish and Arrogant

Isnin, Disember 13, 2010

Kalau kurang pandai mmg senang kena tipu, kan?

Aku rasa tertipu! Huh! Sungguh berperangai setan yg direjam tokey kedai tersebut. Mahap! Cik bedah malas nk mencarut lebih2, nanti mulut busuk. Biar lah org lain yg mencarut bila merasai apa yg aku rasai.

Dua hari lepas aku telah menggunakan sebahagian duit bonus yg "abg najib" bagi sbyk RM350 utk membeli sebuah henpon "bodoh" disebabkan keadaan yg sgt2 mendesak. Maklum ler, henpon sedia ada dah al-marhum. Jahanam, kata omputeh.

Sebenarnya, awal2 dulu aku mmg dah pasang niat nk beli yg murah2 ajer pasal utk sementara waktu. Disebabkan ck bedah ni guna line maxis dan celcom, cadangnya nak beli henpon jenis yg boleh on dua kad sim sekaligus la. Oh! Aku dah tau dah. Nk CSL - G8. Ala-ala iPhone gitu... Kuat benor menyamar, cik bedah nih! Tapi sekali lagi minta mahap la ye, pasal dgn bajet yg ada tak buleh nak dapek "iPhone" CSL tu. Inikan pulak nk tunjuk eksen kat Fndrocka dgn Samsung Galaxy 5. Boleh blah!

Akhirnya, aku berjaya juga memiliki sebuah henpon jenama Malaysia (bukan CSL). Boleh guna dua kad sim, internet, TV, radio, pemain muzik dan ada WiFi dgn harga RM350. Ala-ala Blackberry gitu. Err..sebenarnya aku tak tau la berbaloi ke tak? Tapi cik bedah rasa tertipu bila henpon ni takleh terima dan hantar MMS. Aku dah try buat Phone Setting Maxis, jawapan dia - Sorry, Phone Model is not Configurable. Pundek!

Bengang giler! Aku cuba manual setting pun tak jadi gak. Dem! Nasib baik la aku ni tak guna sgt MMS servis tu. Takde la nk heran sgt. Cuma sesekali la, bila ada member2 yg nk send gambor susah la lepas nih.

Tapi part yg buat aku terpaksa mencarut tahap babi ialah aku baru menyedari kalau henpon tu sebenarnya ada jaminan selama setahun tapi tokey tu bagi tau aku jaminan 3 bulan jer. Korang mesti ckp aku bodoh, kan? Awat pi beli gak henpon jamiann 3 bulan? Mcm sekenhen je. Tapi utk pengetahuan korang, aku tak bodoh sebenarnya, cuma kurang pandai. Ada time2 aku pandai, tp bab2 beli gajet mcm ni mmg aku kurang pandai la. Aku mengaku ikhlas ni, jgn gelak plak!
Okeh! nk sambung marah balik. Wat de faking hel!!! Aku tau pun, bila tgk kat flyer henpon tuh ari ni. Argh! Menciknyer.............. Kalau aku pegi buat aduan kat Pejabat Pengguna, masuk tribunal tak kes nih?


*Takyah upload la gambor henpon, bygkan je mcm Blackberry tp sebenornya Pelikberry. Menyusahkan betul guna keypad Qwerty nih!

19 ulasan:

♥ Juliana Violet ♥ berkata...

Laaa... keciannye die...
Blueberry ye?
Hmmm... then tak boleh trade-in dengan hp lain ke dear?

Dear, Vee nak bagi tips nie.
Kalau nak buat cerita hantu, tak semestinya pilih lirik yang seram2:)

Maybe ada terselit percintaan or kekeluargaan dalam cerita tu, so boleh selitkan apa2 lagu.

Lagi satu, nak bagi tips, kalau ada idea nak tulis cerita apa, tulis aje, maybe pertengahan jalan cerita tu dapat idea nak letak title ape or nak selitkan lagu ape... :)

Or else maybe lepas dah habis menulis tu, dapat idea nak selitkan lagu / tajuk ape... :)

Lepas dah habis tulis, kena check maybe lebih dari sekali, betulkan apa yang patut. Lepas tu maybe ada idea yanglebih mantap untuk di tambah dalam cerpen tu... :)

Dont stressed yourself too much. Take it easy dear... :)

Mwah!

Ridhwan Breakaz berkata...

hahahaha..sabor2..

-MsGoodNite- berkata...

Ahh..cik Vee, terharunye i, cik Vee kecian kt kite..hik hik hik.
Bior le pasal henpon tuh, sib baik kite ni jenis cermat, harap phone tu tahan sampai 3 tahun..hehehe

Oh! kite saje je ckp pasal citer seram. sbnrnye nothing dlm kepala nih. Belum dpt idea lagi, tp bayangan gurauan tu dah ada la sket-sket.

anyway, thanks ye cik vee atas tips2 yg diberikan. ia sungguh useful coz kite mmg tak penah tuis cerpen. cerita merepek ada la..hehehe. =)

-MsGoodNite- berkata...

wan - aku tgh sabor le nih...

Zampeada berkata...

nak sgt beli murah... ha tu lah akibatnyer...

Qaery berkata...

erm... ekseli *ala2 AJ... the best person to ask about handphone gadget is Rizal Chikanoz... dia sdh inform jgn beli phone2 yg Operating System yg kureng skit... at this moment, phone yg elok skit mcm Samsung, Motorola, LG yg guna O/S Android techn...

Althought CSL is cheap...according to my friend's experience... has no "market value" once u trade in. So, lepas pakai boleh donate la... My friend bought RM350 CSL pakai 1 bulan and I bought it for abt 1/3 the actual price...mula2 dia nak bagi free... segan lah hutang budi.. :0b~ Tak pun jual lah ngan org yg tak dpt beli fon...anyway, sdh bagi niece as B'day present. Hehehe...

Switch to Digi...it's so easy...

sometimes mcm tu lah... learn frm mistake. I pun dulu beli my 1st hp second hand harga mcm 1st hand tp fon tu tahan lasak... hehehe... Nokia dulu bukan mcm Nokia skrang mcm henpon borong...

-MsGoodNite- berkata...

Zam - bajet kurang beb! tp henpon tu ok, cuma kalo ada problem lepas tiga bulan alamatnye aku kena beli henpon lain la..

ery - henfon2 yg OS mcm rizal bagitau tu, i tak mampu nk beli la ery...itu pasal beli jugak henpon murah. sob..sob..sob..

- GC - berkata...

alaa, beli yg cokia pun sllunya jarang sgt nak rosak.

-MsGoodNite- berkata...

-GC- gua pikir pun camtu gak.. janji guna ngan cermat, betul tak?!

♥ Juliana Violet ♥ berkata...

Insya-Allah lebih dari 3 tahun. Kena pandai jagalah ye? :)
Pasal cerpen tue, ada idea tulis aje. Kalau datang otak tengah mereng, terasa nak tulis cerita kelakar, tulis aje... :)
All the best!
(^^,)

Dearie Pearls berkata...

Hi...
'cik juri' datang berkunjung..
heeeeee...

saya suka CSL dan berangan juga nak hp yg boleh pasang 2 sim tapi sampai sekarang still guna hp lama.
lagi pun masih OK.

*sangat keciwa bila xleh nak guna MMS..

-MsGoodNite- berkata...

Oh! cik juri..terima kasih sudi singgah ke "teratak" hamba yg tak sepertinya ini..hehe

CSL ok sbnrnya, tp kena tgk la apa2 apa2 function yg kita nak.

* keciwa la jugak... :(

Lady SharpShouter berkata...

sabo sabo.. tapikan, kdg2 mmgla ade je benda yg kita tak pandai.i pun tak pandai bab gadget2 nih.pernah jugak kena tipu.so next time kl nak beli sila bawa yg pakar.hehehe


salam singgah n salam kenal

aKuPm berkata...

WOKEH BEB, NOW AKU KOMEN KAT SINI...heheheh

ha...kalo ko mencik sgt ngn henpon baru ko yg xbape leh nak g jauh tu..meh post kat aku,..cian aku ilang suda "pengikat kasih syg"..hehehe ok? deal ek???

-MsGoodNite- berkata...

Lady sharpshouter - Oh! I igt lady sharpshooter tadi. Ni mesti u lantang bersuara..hehehe..gurau jer.

Sabo cam gitu2 le Cik lady. Kite pun cam desprate sgt nk pakai phone masa tu agaknye. Itu yg jadi tak pikir panjang tu. Anyway tq kerana singgah dan salam kenal juga buat cik Lady. nanti kite singgah kat blog cik Lady, sila bukak pintu luas2 yea?! ;)


Haiza - aku tak mencik henpon, aku mencik kena tipu maa... henpon cuma marah2 syg aje la.
weh! camne leh ilang pengikat kasih syg ko tu? careless sgt!

aKuPm berkata...

:( tu arr aku..mmg careless..huk huk sedey arr nak citer huhu

-MsGoodNite- berkata...

ermm.. bila sedey mmg susah nk citer... sxpee la.. ko col down la dulu.. huhuhu

aKuPm berkata...

tp kalo ko sudi belikan 1 tuk aku...semestinyer aku akan kembali ceria hahaha

-MsGoodNite- berkata...

belikan bb utk ko? ayaks! sebulan gaji aku pun belum tentu..heheh