MsGoodNite ialah

Foto saya
Terengganu/Selangor, Malaysia
Selfish and Arrogant

Rabu, Disember 15, 2010

Sepinggan nasik sepuluh hinggit!

Uhuk! Uhuk! Terbatuk-batuk gua semasa nak membayar rege makan tengahari yg gua santap semalam. Bukan gua sengaja, tapi mungkin sistem pernafasan gua jadi shock buat seketika langsung memberi efek kepada kerongkong gua. Ini gara-gara rege santapan tengahari gua semalam ialah RM10 sepinggan. terkejut tak? Apa? Tak heran? Pasal lu orang makan lebih mahal dari gua? Ah! Gua pun tak kesah kalau lu orang makan lagi mahal pasal itu duit lu orang. Kalau belum gaji nanti lu org dah sengkek, padan muka. Jgn mengadu kat mak minta pinjam duit pulak!

Selalu kalau rajin, gua tapau awal2 bekalan utk gua mkn tengahari. Kadang-kadang gua dgn member2 kuar pi lunch kat Mekdi atau KFC. Hari Isnin, gua lunch nasi ayam blackpepper. Nice dia punye taste. Cuma gua kurang selesa sebab ramai sgt manusia yg kelaparan nasik kat restoran tu, termasuk la gua. So, utk ubah selera, member gua cadang makan nasi kukus plak kat satu kedai makan.

Sebenornya, gua kureng sket nasi kukus bukan pasal nasik atau ayam berempahnya. Tapi gua kureng ngan kuah dalca tu. Gua mmg tak minat kari2. Sorry, naik lorry. So, gua mintak nasik putih sama sambal sotong. Sayur bayam aje yg ada, gua tak amik. Gua amik ulam timun. Minum? Laici segelas.

Okeh, dia punye taste lauk sambal sotong ni pun boleh tahan. Gua jarang gak makan nasik lauk campur kat kedai pasal selalu masakan diorg ni tak kena dgn anak tekak gua. Selalu yg sedap masak, mak gua aje. Gua tak pandai masak. Nasib member gua plak tak sama dgn gua pasal ayam berempah dia tak berapa nk masak - kata beliau. Tambah lagi kuah dalca kosong, langsung takde sayur kat dalam dan sgt tidak sedap, tambah beliau lagi.

Gua pikir, tak silap gua kerana tak makan nasik kukus kalau mcm tu member gua rasa. So, gua terus pulun nasik depan gua dgn sopan dan tertib secara spontan sbb masa tu gua tgk ada 3-4 org jejaka masuk kat kedai nak makan.

Masa nak bayar, gua pun mengalami perkara yg gua dah story kat atas sekali tadi (tak payah ulang byk kali). Gua sengih sambil hulur duit kertas warna merah. Member gua kena RM14 pasal dia tapau sekor ketam cili yg rege RM7. Keluar kedai, kami sama2 sengih. Gua igt tu fes en las gua pegi makan kat kedai tu. Lebih baik gua mkn kat Mekdi, dapat 3.


*p/s :
1. Mekdi dapat 3 - Air, Pounder n Fries
2. Saje aku guna kata ganti diri "gua" sepenuhnye, pasal ada feeling ganas hari ini.


10 ulasan:

Atiqah Abidin berkata...

Pergh mahal benau nasi kukus! Ok gua pon tak suka makan nasi kukus sebab ngantok, tapi dekat hostel gua nih, yang tu je yang boleh tahan sedapnya. kalau tak hampeh gua nak makan, sebab sekali telan tido satu hari. abes semua asgment gua terbengkalai. tapi ok jugak, boleh bagi alasan kat lec kata tertido. heh. bukan salah gua kan kan. salah nasi kukus tu lah.


heh. salam perkenalan. :)

berkata...

Ehehehee... deden dekat KLCC nie lagilah dear...
Sepinggan nasi memang lebih dari RM 6...
=_="

-MsGoodNite- berkata...

Atikah - nasik kukus tu rege dlm 5 hinggit je tp psl member gua tapau ketam itu pasal jadi mahal. Yg betul2 mahal tu nasik sepinggan gua. Lu bygkan 1 cincin sotong rege dia 2 hinggit. Gua sebat 4 cincin, tak ke 8 hinggit?!Tobat, cekik darah.

*salam perkenalan gak utk lu :)


Cik Vee - KLCC jgn ckp la, mmg utk org gaji mahal jer..heheheh

Otakku Otaku berkata...

aku lunch rocky ngan nescafe jek. klau makan berat kompom time zohor aku smpy kol 3. tak relevan kan komen aku?

-MsGoodNite- berkata...

Otakku - takpe, gua bagi can kan lu nak merepek kat sini... keh keh keh!

Lady SharpShouter berkata...

giler mahal siot.apesal ko boleh sengih2 lagi, kl aku seblum kuar dah bg tokey tuh maki hamun sama byk dgn harga aku mkn tuh.huhuhu

-MsGoodNite- berkata...

Lady - Lu highlight sket perenggan ke dua akhir, ayat ke dua. kan ke ada jejaka baru masuk kedai tu.. tak kan gua nak maki hamun plak..kontrol la.. ahhaha


*gua terkejut sebenarnya, pasal gua tak expect langsung rege sampai 10 hinggit. gua igt dlm 5-6 hinggit je, lu bygkan satu jenis lauk 10 higgit!

Zampeada berkata...

pergh... mesti ko ingat sampai bila2 betapa sedapnya nasi sepinggan yg kau makan tu kan... curlass...

aKuPm berkata...

zura, bg aku tu stended beb. kat epot pon same jer cam tu..so agak xterkejut arrr aku mendengar keluhan ko neh..

-MsGoodNite- berkata...

Zam - yes! hahahah

haiza - sejenis lauk je sampai rm10 hinggit?! ko jgn kira kat airport tmpt org kaya. ni kat bandar dungun la... huhuhu