MsGoodNite ialah

Foto saya
Terengganu/Selangor, Malaysia
Selfish and Arrogant

Jumaat, Februari 04, 2011

Makan Free Ke?

Woit! Time cuti2 ni lu orang tak dapat invitation makan free ke? Huahahah... Gua punya jadual padat, sey!. Tapi sangat2 salah kalo lu orang bilang makan kenduri ialah makan free. Sebab selalunya lepas makan, lu orang akan pergi jumpa tuan rumah. Hah! Jumpa tuan rumah bukan saje-saje derr.. Salam kaut omputeh kabor. Pastikan tangan lu ada angpau berisi duit. Kalo tangan lu kosong pi salam tuan rumah, dah tentu-tentu kena jelingan tajam dgn tuan rumah. Pastu jgn harap la tuan rumah nak bagi pulak doorgift mcm bunga telur atau kuih baulu dalam paper beg tu.

So, maknanya di sini, makin banyak jemputan kenduri yg lu orang terima, makin banyak la lu orang kena stendby duit utk salam kaut. Jangan fikir sedap je nk makan free. Nasi minyak tuan rumah 3 pinggan lu orang bedal, alih-alih hulur dua hinggit je. Memang taik hidung masin la lu orang. Ada sesetengah orang, selalunya pompuan belikan hadiah untuk pengantin. Hadiah pun kira ok juga. Nanti pegi jumpa pengantin hulur hadiah dapat present dari pengantin pulak. Selalunya present dari pengantin lebih cun, cantek dan eksklusif berbanding mak pengantin a.k.a tuan rumah. Cuma gua nak ingatkan, jgn la asyik bagi set gelas je. Yup! Gua tau, set gelas tu adalah hadiah yg lu orang boleh beli yg rendah sket regenya tp cuba la pelbagaikan sket hadiah lu orang tu. Gelas dah common sangat derr.. Cuba kalo time lu orang kawen, 20 org datang suma bagi gelas. Peh! nanti almari rumah lu orang penuh dgn gelas je. Pinggan, blender, iron lu orang kena beli sendiri. Kah kah kah!

Okeh! Time gua kawin nanti gua tak kesah la lu orang nak bagi apa. Dapat peti sejuk satu pintu, mesin basuh automatik 5kg, TV LCD 21inci pun gua dah syukur nikmat. So, awal2 ni lu orang stenby la duit belikan hadiah2 tu untuk gua ye. Nanti gua gerenti sayang lu orang lebih. Kah kah kah!

Gua nak siap2 pegi kenduri kawen member baik gua time skolah dulu. 
"Selamat Pengantin Baru untuk Jiekat dan isteri Aleya. Selamat berbahagia"

4 ulasan:

fndrocka berkata...

Hulur seringgit okeh lah

-MsGoodNite- berkata...

Huh! pesen kedekut la la ko ni fnd! aku ckp dua hinggit ko lagi teruk..

Zampeada berkata...

alah bukan diorang tau pun dari sape kasi... diorang xkan bukak punya kat depan2 guest...

gelas. frame gambar. hadiah paling popular... mmg byk bleh dpt kat kedai rm2... set2 hadiah bajet gitu. klu hang zura x tau lah aku nak bagi sape... tgh duk risau ni ya... dah kemaruk bercinta... tak lama lagi walimatulurus akan kena tempek kat wall atau blog... kena menabung lah kan... maklumlah nak kena beli hadiah mahal.

-MsGoodNite- berkata...

Hahahha.. jahat la ko..
takpe, masih sempat untuk ko menabung utk beli hadiah wedding aku yg spesel ye.. hahaha ;)