MsGoodNite ialah

Foto saya
Terengganu/Selangor, Malaysia
Selfish and Arrogant

Rabu, Jun 01, 2011

Syok Cuti-cuti Malaysia

Test..test.. Agak lama juga gua x apdet sebarang entri kat sini. Bercuti panjang kononnya. Tapi mmg betul gua baru balik bercuti ke Pulau Perhentian selama 4h 3m. Ini semua kerja kawan gua yang arranged. Asal nak gi berlima tp last2 jadi bertiga aje. Gua tak kesah. Bertiga pun leh jadi cam berlima gak.

Bila dh lama tak menulis ni gua rasa mcm masa mula-mula tulis blog dulu. Cuak, nerbes, pening pun ada. Tapi dengan penuh semangat gua teruskan juga post blog ni walaupun dari henpon. Jadi, maaflah kiranya terdapat sebarang error dlm ejaan atau design entri yg tak seperti selalu. Sedangkan post dgn lappy pun gelincir, inikan pula dgn henpon yg kecik.

Berbalik kepada story percutian gua, ini adalah kali pertama gua jejakkan kaki ke pulau. Pulau dlm erti kata sebenar, bukan sekadar nama spt Pulau Serai atau Pulau Rusa yang terangan di atas daratan tanah besar. Gua sgt2 teruja menunggu hari nak berangkat. Naik bot laju (laju ke?) Di Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian Kecil ambik masa lebih kurang sejam gak la gua igt. Masa tu gua dan kawan2 gua cukup steady, ceria dan comel. Gua mengendong Patrick manakala Eiza pimpin BabyBear. Memang x boleh blah!

Kami menginap di Shari-La Resort. resort yg boleh tahan ekslusif dgn deluxe room with aircond, astro, breakfast included. Suasana persekitaran resort pun menarik. Nnt gua post gambar pasal kat fon ni gua x snap byk. Agenda gua dgn kawan2 kat sini of cos la snorkelling dan mandi laut di samping barbekiu. Cewah! Nnt gua citer.

Snorkellig - Terus terang, gua dgn frens mmg tak reti berenang. Tapi Linglung yg dh berpengalaman ada bgtau gua, kalo x reti swim, life jacket disediakan so gua boleh bersnokle dgn senang hati tanpa rasa bimbang. Pengalaman pertama kali turun dari bot masuk ke air adalah yg paling gua tak boleh nak lupa. Walaupun gua dah pakai life jacket tp gua x boleh nk balance body masa dlm air menyebabkan gua rase macam nak terlangkup terlentang tergolek dlm laut yg dlm tu (dlm lebih kurang 3-4 meter ke dasar laut. Nasib baik brader tekong bot tu baik hati nak tolong ajar gua camne nak balancekan badan, dia bawak gua ke tempat yag gua boleh cecah kaki ke batu besar. Tapi nasib gua sikit malang sbb kaki gua luka teruk kena batu karang. Sampai entri ni dipost, luka masih belum baik dan kaki gua masih bengkak. Last2 gua n kawan2 berjaya juga mengapungkan diri nk bersnorkelling dgn jayanya. Hati gua kembang dan kagum tgk keindahan dasar laut, coral, ikan2 yang ada. Tapi masa kat Shark Point gua x turun sbb gua fikir dgn kaki gua yg luka berdarah boleh mengundang shark serang gua.

Mabuk laut - Pergh! Gua x sangka kalo gua ni mabuk laut. Banyak kali dah gua naik bot, naik feri tapi gua x penah pulak muntah2 gaya pompuan mengandung 2 bulan. Alih-alih time gua naik bot nak snorkelling, kepala gua hanyut, perut gua bergelora, tekak gua mual. Keadaan ni berlaku setelah gua berada di point ke tiga iaitu Turtle Point. So, terpaksa la gua buang isi perut ke laut. Tercemar buat sementara waktu air laut kat tepi bot tp brader tekong kata itu perkara biasa. Gua jadi malu kat mat n minah saleh yg 1 team ngan gua tp diaorg mcm cool je. Siap suruh gua amik gambar diorg lagi. Apa? Tak tahu ke gua dah seasick ni?! (Ada ke word tu?) Main bedal je. Bila dh buang sume baru la lega tp kepala ada pening2 lagi.

Panjang gile citer gua, tp gua nak cakap mmg best rupanya bercuti kat pulau ni lebih2 lagi bila dapat buat aktiviti yg kita x penah buat mcm snorkelling tu. Kalo dpt scuba lagi best kot, gua igt. Gua dgn kwn2 ada plan lain lepas ni, nak bercuti sambil bersnorkle lagi tp kat pulau lain plak. Nak join? Jom!!

4 ulasan:

aKuPm berkata...

heheheheh besh2.....jjOOOoooOooOooommm

Jiejah Gorjes berkata...

ko mik chalet mana?

-MsGoodNite- berkata...

jiejah - Shari La Resort deaR

haiza - sgt kan?! hehehe

aKuPm berkata...

hahahahahhaha aku nak gelak nehhhh klakaaaa